Monday, September 9, 2013

Honeymoons, Honey Heals


Ennen kuin tapasin aviomieheni, etsin unelmieni prinssiä läheltä ja kaukaa. Tapasin pitkän sinkkukauteni aikana monelaisia ihmisiä: lyhyitä ja pitkiä, tummia ja vaaleita, komeita ja ei-niin-komeita, hauskoja ja tosikkoja, ûber rentoja ja kontrollifriikkejä. Pohjoismaalaisia ja lattareita, eurooppalaisia ja arabeja, seikkailijoita ja mamman poikia. Köyhiä opiskelijoita ja miljonäärisukujen vesoja, taitelijoita ja juristeja, taivaan rannan maalareita ja täydellisiä perheen isiä. Kiersin maailmaa Ushuaiasta Bergeniin ja Lhasasta San Fransicoon, kunnes turkulainen löysi naantalilaisensa Helsingistä.

Systemaattinen ja määrätietoinen sielunkumppanin metsästys oli ajoittain epätoivoista ja ajattelin jääväni vanhaksi piiaksi. Onneksi mieheni pysäytti minut eräänä lokakuisena perjantaina eikä päästänyt enää käsistään. Historia huomioon ottaen, naimisiinmeno oli todella iso juttu ja totaalisena travelholicina niin oli häämatkakin. Tai siis häämatkat, teimme niitä kolme. Heti häiden jälkeen kävimme Sloveniassa. Jos liikutte niillä seuduin, olisi suorastaan virhe olla käymättä Hisa Frankossa, jonka lähiruokaan keskittyvä ravintola on niin herkullinen, että kuulemamme mukaan George Clooneykin ajaa 300 km Italian asunnoltaan vain syödäkseen siellä. Myöhemmin teimme automatkan Iloiseen Itä-Suomeen (huikea Punkaharju, Punkaharjun valtion hotellin illallinen, Vihreä Kullan kulttuuritie) ja helmikuussa pakenimme Suomen pakkasia Vietnamiin ja Kambodzaan.

Tämän viimeksi mainitun Honey Moon Part III aikaan olinkin jo onnellisesti raskaana mutta äärimmäisen pahoinvoiva. Pepperin herkutellessa yhden maailman parhaimmiksikin kehutun keittiön antimilla, minä söin perunamuusia. Raskauspahoinvoinnin lisäksi sain Flunssan isolla F:llä. Pepper hengaili Phu Quocin auringossa, minä makasin ilmastoidussa hotellihuoneessa megalomaanisessa nuhassa, yskässä,  ja kuumeessa. Kolmantena päivänä hotellin johtajatar koputti oveen, toi kannullisen teetä ja käski juoda kaiken. Jo samana iltana ihastelin kuutamoa Pepperin kainalossa uima-altaalla ja seuraavana päivänä flunssasta ei ollut jäljellä kuin täysinäinen roskis kätettyjä nenäliinoja. Siitä lähin meillä on parannettu alkavat ja jo päälle iskeneet flunssat alla olevalla reseptillä.

Ja mistä tämä kaikki tuli tänään mieleeni? – no kun Pepperillä oli aamulla kurkku kipeä. Tutkimattomia ovat naisen aivojen polut...

Soft but Spicy Flu Killer
1. Kuori ja raasta tai pilko pieneksi tuoretta inkivääriä kunnon pala ja laita teekannun pohjalle
2. Pilko 3-4 limeä reiluiksi lohkoiksi, purista mehut inkiväärin päälle ja lisää puristetut limen kuoret kannuun
3. Keitä vettä (n. litra) ja kaada inkiväärien ja limelohkojen päälle. Sekoita ja anna hautua reilusti.
4. Lisää överisti hunajaa.
5. Nauti ja anna tämän pehmeän mutta suloisesti potkivan teen parantaa.

Kuva: Isovanhempani (jotka varmistivat pitkän yhdessäolon avioitumalla Varman päivänä) lomamatkalla Kanarialla.

***

Before I met my husband, I searched for my prince from near and far. During my long single era I met all kind of people: tall and short, dark and blonds, handsome and not-so-handsome, funny and humorless, over relaxed and control freaks. Nordic and Latin, Europeans and Arabs, adventurers and milksops, poor students and heritors of millionaire families, artists and lawyers, dreamers and perfect family guys. My travels took me from Ushuaya to Bergen and from Lhasa to San Francisco, until this girl from Turku met his guy from Naantali in Helsinki.

My systematic and determined search for a soul mate was desperate once in a while and I truly thought I would be a spinster. Luckily my husband stopped me in one dark October evening and did not let me go ever after. Taken into account this background, getting married was extremely big for me. And as a total travelholic, so was our Honeymoon. Oh, I mean Honeymoons. We had three. 

Right after the wedding we went to Slovenia for some days. In case you are in the neighborhood, it would almost be a mistake not to visit Hisa Franko. The restaurant of this small family-run hotel is so delicious that, (based what we were told) even George Clooney drives 300 kms from his house in Italy just to eat here. Later we made a road trip to Eastern Finland (amazingly beautiful Punkaharju, dinner at Punkaharjun valtion hotelli) and in February we escaped the cold and snow to Vietnam and Cambodia.

During the latter, Honey Moon Part III, I was already happily pregnant but suffering horribly morning sickness which in my case was 24/7 sickness. While Pepper enjoyed Vietnamese delicacies, I had mashed potato. In addition to my 24/7 sickness I got a Flu with big F. Pepper was hanging out alone under the sun of Phu Quoc and I was lying in the bed in our hotel room with running nose, cough and fever. On the third day the lady who owned the hotel knocked on the door and gave me a pot of tea and ordered me to drink it all. The same evening I was admiring stars in Pepper's arms on the pool-side and the next day only the pin full of used Kleenex reminded us about the flu. Ever since we have healed all coming or already attacked flues with the recipe below.

Where did all this come from? – Well, Pepper had a sore throat this morning. Unknown are the ways how women brain work...

Soft Flu Killer
1. Peel and grate or cut in small fresh ginger and put on a tea pot.
2. Cut 3-4 limes and squeeze them over the ginger. Add also the squeezed lime pieces to the pot.
3. Boil 1 liter of water and pour over the ginger and lime. Blend and let it brew.
4. Add generously honey.
5. Enjoy and let this soft but kicking tea to heal.

Picture: My granparents on a holiday in Canary Islands in the  mid-60s

4 comments:

 1. Niin se elämä vie ja sielunkumppanit kohtaavat toisensa. <3 Upeat teidän häämatkat ja niin hyvä ja tehokas tuo inkivääritee. Ja yksinkertaisesti rakastan tuota mummon ja pappan kuvaa ja heidän tyyliä. <3 <3

  ReplyDelete
 2. Oih, mustakin kuva on ihana ja kuten moneen kertaan on huomattu, asioilla on tapana järjestyä ja kaikella on (loppujen lopuksi hyvä) tarkoituksensa. Inkivääritee rocks!

  ReplyDelete
 3. Oih, niin yllättäen kuva tuli eteen, että kyynel silmäkulmasta vierähti. Ikävä tuli. "No more comments"... ja H&R rocks. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oh, ei ollut tarkoitus itkettää mutta taisi kuitenkin olla sellainen positiivinen liikutuskyynel? Olen viime aikoina miettinyt ja muistellut H&R:n elämänviisauksia, niistä voisi olla aihetta jopa postaukseksi...?

   Delete