Monday, February 10, 2014

TIME FOR tea, LOVE


Uudessa elämäntilanteessani kotirouvana- ja äitinä en kaipaa niinkään baareja tai yökerhoja mutta sen sijaan kaipaan pitkiä lounaita ystävien kanssa. Tiedättehän, sellaisia lounaita, jotka aloitetaan bloody maryllä, syödään monta tuntia, jutellaan, nauretaan, juodaan viiniä, jutellaan, nauretaan, juodaan vähän lisää viiniä. Jossain kohtaa huomataan, että päivä ulkona on hämärtynyt ja nälkäkin alkaa taas olla. Tilataan lisää ruokaa, jutellaan, nauretaan, nostetaan malja ystävyydelle. Kun päivällisenkin jälkiruoka on syöty, kello on lähelle iltakymmentä, lähdetään kotiin iloisissa tunnelmissa, mennään ajoissa nukkumaan ja herätään seuraavana päivänä freeseinä ja onnellisina hauskasta lauantai-"lounaasta", ihanista ystävistä ja ilahduttavan suloisesta päivähiprakasta ilman krapulaa. 
***
In my new life as a housewife and a mother I do not miss bars and discos but I do miss long lunches with a group of friends. You know, the lunches which you start by having a bloody mary, you eat for hours, you talk, you laugh, you drink wine. Then you talk more, you laugh more, you drink more wine. Then you notice that it is getting dark outside and you are feeling hungry again. The lunch converts into an early dinner and again you talk, you laugh and make a toast to friendship. When the dessert of the early dinner is eaten, it is nearly 10 pm, you go home happy, you go to bed early and the next morning you wake up fresh but so happy and grateful for your friends, for the good time you had and the fact that you were pleasantly tipsy but have no hangover.


Ottaen huomioon, että ystäväni, joiden kanssa olen kerännyt edellä kuvatunlaisia muistoja, ovat Meksikossa, Suomessa tai muualla maailmalla ja minä olen Sveitsissä ja lähes kaikilla on nykyään vähintään yksi lapsi, tuollaiset suloiset lauantai-lounaat ovat nykyään huvenneet olemattomiin. Silloin lohdutukseksi tulee konsepti nimeltä iltapäivätee, Afternoon Tea. Konseptilla ei ole päiväkännien kanssa juurikaan tekemistä (paitsi jos sen saa aikaiseksi alkushampanjanjalla ja minilasillisella jälkiruokaviiniä) mutta kun siihen liittyy syöminen, (teen) juominen, hyvä seura, kiireettömyys ja ripaus luxusta, voiko siitä olla pitämättä?
***
Taken into account that my friends with whom I used to gather memories like that, are in Mexico (I miss you guys!), Finland or in other parts of the world and I am in Switzerland plus almost all of us have at least one child, such sweet, long Saturday lunches are very rare nowadays. As this is the case, a concept named Afternoon Tea works as a comfort. It has nothing to do with getting tipsy on daytime but as it does involve eating, drinking (tea), having pleasant company, having no hurry at all and a pinch of luxury, how could I not like it?

Iltapäivätee on perin englantilainen, 1840 luvulla alkunsa saanut tapa mutta sitä tarjoillaan ympäri maailmaa, erityisesti hienoissa hotelleissa. Iltapäivätee nautitaan suolaisena ja makeana välipalana haudutetun teen kera lounaan ja päivällisen välillä n. klo 14-17. Iltapäiväteehen kuuluu usein pieniä sandwichejä, skonsseja, marmeladia ja pieniä leivoksia, jotka tarjoillaan perinteiseti kolmikerroksiselta vadilta. Iltapäiväteen voi halutessa aloittaa shampanjalasillisella ja lopettaa lasilla esim. portviiniiä.

Yritimme Pepperin ja Panchon kanssa mennä Hotel Les Trois Rois iltapäiväteelle jo joululomalla. Emme älynneet tehdä pöytävarausta ja seuraava vapaa pöytä oli vasta tammikuun lopulle. Laitoimme nimen listaan ja kun tammikuun loppu aikanaan koitti ja lastenhoitajakin löytyi sillä välin, iltapäivätee viiden tähden hotellissa kahdestaan= onnistuneet sunnuntai-treffit.
***
Afternoon Tea is a very British tradition but is served all over the world especially in five star hotels. It shall be enjoyed as a salty and sweet snack with high quality tea between lunch and supper, approx. 2-5 pm. Often there are small sandwiches, scones, marmalade, small pastries. It may be started with a glass of champagne and finished with a small glass of port wine. 

Mr. Pepper; Pancho and I wanted to have Afternoon Tea in the Hotel Les Trois Rois on the Christmas break but unfortunately we did not have reserved a table so we had to wait 4 weeks to get a table. Luckily in the meanwhile we found a babysitter and when the day came, an Afternoon Tea for just a two of us in a five star hotel was an excellent choice for an excellent Sunday date.


Mielestäni iso osa iltapäiväteen nautintoa on miellyttävä ja ylellinen ympäristö mutta loppujen lopuksi paikalla tai  itse tarjottavalla ei ole niinkään suurta merkitystä vaan kokemus koostuu kiireettömästä tunnelmasta ja hyvästä fiiliksestä. Yksi hienoimmista iltapäiväteekokemuksistani oli Grand Hotelin Afternoon Tea talvisessa Tukholmassa. En muista mikä teki siitä niin hienon mutta  muistan, että olimme juuri tavanneet Mr. Pepperin kanssa ja oli maailman romanttisinta juoda teetä upottavissa nojatuoleissa lumihiutaleiden leijaillessa ikkunan toisen puolen. Toisen mieleen jääneen iltapäiväteen muistan itse asiasta siitä, että emme juoneet sitä. Iltapäivätee Hong Kongin Hotel Peninsulassa  oli nimittäin päiväohjelmassani isoin kirjaimin mutta Mr. Pepper olikin juuri kosinut minua Filippiiniläisellä autiosaarella ja vietimme päivän sormuskaupoilla teellä istumisen sijaan.  Tässä vielä ideoita iltapäivätee paikoista maailmalla.

P.S. Helsingissä iltapäiväteetä näyttää tarjoilevan ainakin  Salutorget ja Kämp Brasserie. Ensimmäinen on saanut hyviä arvosteluja ja mainoksen kuva on herkullisen houkutteleva.
***
There are plenty of good places to enjoy Afternoon tea. Sometimes it is not the place or the tea itself but the company and the feeling what makes those moments so special. One of my most memorable Aftenoon Teas was the one we had in Grand Hotel in a snowy and romantic Stockholm when Mr. Pepper and I had just met. Another Afternoon Tea I remember for not having was the one in Hotel Peninsula in Hong Kong. It was written in my itinerary but Mr. Pepper decided to propose me the night before in a desert island in Philippines and instead of having tea, we spent the day looking for a diamond ring. Here are some ideas of places worth of having an afternoon tea.


2 comments:

  1. Miten kauniit kattaukset ja herkullisen näköiset tarjoilut. Mikä leivos tai suolapala oli mielestäni parhaimman makuista? Entä mitä teetä joitte? Astiasto tuo mieleen kevään. Pian se on täällä! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heippa PKM! Minä pidin tuosta päälimmäisenä näkyvästä vadelmaleivoksesta, Pepper fiilisteli skonsseja hillolla. Kaikkein kivointa oli kuitenkin se kiireetön tunnelma, hyvä palvelu, euforia siitä, että olimme ihan kahdestaan ja kaunis jokimaisema (sinä päivänä oli n. 4 astetta lämmintä ja joku hullu siellä taas ui virran mukana hotellin ohi!). Joimme tarjoilijan suositteleman talon teen, en valitettavasti tiedä tarkemmin mitä se oli, pahoittelut.
      Täällä tuoksui jo viikonloppuna kevät ja Pepper oli tunnistavinaan föhntuulen.

      Delete